26.2.15

Kişisel Verilerin Korunması - Temel Tanımlar

Kişisel Veri Nedir? Kişisel Verilerin İşlenmesi Ne Anlama Gelir?

Kişisel Veri
Avrupa Konseyi’nin 108 sayılı Kişisel Nitelikteki Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Şahısların Korunmasına Dair Sözleşmesinin (bundan sonra “108 sayılı Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olarak anılacaktır) 2. maddesinde şu tanıma yer verilmiştir: Kişisel Nitelikteki Veriler: Kimliği belirtilen veya belirtilebilen gerçek kişiyle ilgili tüm bilgileri ifade eder ("İlgili Kişi"). Sözleşmenin Türkçeleştirilmesi sırasında “personal data” ifadesi, “Kişisel Nitelikli Veriler” olarak çevrilmiştir.
KVK Kanunu Tasarısının “Tanımlar” başlıklı 3. maddesinde de şu tanıma yer verilmiştir: Kişisel veri: Belirli veya kimliği belirlenebilir gerçek ve tüzel kişilere ilişkin bütün bilgiler. Görüleceği üzere Tasarıda 108 sayılı Avrupa Konseyi Sözleşmesinden farklı olarak tüzel kişilere ilişkin bilgilerin de kişisel veri olarak kabul edildiğine yer verilmiştir.

Kişisel Verilerin İşlenmesi
Yine KVK Kanunu Tasarısının 3. maddesinde kişisel verilerin işlenmesi tanımlanmıştır: “Kişisel verilerin otomatik olan veya olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, değiştirilmesi, silinmesi veya yok edilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması veya başka bir şekilde elde edilebilir hale getirilmesi, üçüncü kişilere aktarılması, kullanılmasının sınırlanması  amacıyla işaretlenmesi veya tasniflenmesi veya kullanılmasının engellenmesi gibi bu veriler üzerinde gerçekleştirilen bir işlem ya da işlemler bütünü”. Bu tanımda da 108 sayılı Avrupa Konseyi Sözleşmesine göre bir farklılık göze çarpmaktadır: 108 sayılı Avrupa Konseyi Sözleşmesi, sadece otomatik işleme tabi tutulan kişisel verilerle ilgilenirken, Tasarıda otomatik olmayan yollarla işlenen veriler de kapsama dâhil edilmiştir.


Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı
"Kadük" olmuş tasarıdır. Kadük olma, http://www.anayasa.gen.tr/kanun.htm internet adresinde şu şekilde tanımlanır: Bir yasama döneminde sonuçlandırılamamış olan kanun tasarı ve teklifleri hükümsüz sayılır (İçtüzük, m.77). Buna anayasa hukuku literatüründe “kadük olma (caducité)” denir. Yine aynı internet adresinde Bakanlar Kurulu ve milletvekilleri bu tasarı ve teklifleri yenileyebilecekleri söylenmektedir. Kadük olsa bile yeni yasama döneminde tekrar gündeme geleceği ihtimalinin yüksektir.
Tasarıda, kişisel verilerin korunması hakkına dair tüm konular etraflıca ele alınmaya çalışılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder