12.3.15

Özel Nitelikli Kişisel Verilerin İşlenmesi

Özel Nitelikli Veriler

Kişisel verilerin korunması ya da daha genel kapsamıyla özel hayatın gizliliği hakkının konu edildiği hemen her yerde, toplum içinde bölünmelere ve sınıfsal ayrımlara neden olabilecek özel nitelikli verilere değinilir ve bu verilerin korunmasının çok daha hassas bir konu olduğu ayrıca vurgulanır. Aşağıda detaylandırılacak bu özel nitelikli verilerin şu ortak paydada buluştuğu söylenebilir:

  • Irki kökenler,
  • Siyasi/politik düşünceler,
  • Dini görüşler.

Bu tür veriler, yukarıda konu edilen hukuka uygunluk nedenleri ve hakkın sınırlanmasını gerektirecek hallerden de muaftır; bunların işlenip işlenemeyeceği, işlenebilirse hangi koşullar altında işlenebileceği ayrıca değerlendirilir.

5237 sayılı TCK’da Özel Nitelikli Verilerin Kaydedilmesi Hususu
5237 sayılı TCK’nın 135. maddesinin 2. fıkrası şöyle der: “Kişilerin siyasî, felsefî veya dinî görüşlerine, ırkî kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlâkî eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydeden kimse, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.” Fıkrada “;” işaretinden sonraki “hukuka aykırı olarak” vurgusu açıkça göstermektedir ki kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşleri ile ırki kökenlerine ilişkin kişisel verilerin kaydedilmesi, hukuka uygun olarak kaydedilemez ve suçtur.

108 sayılı Avrupa Konseyi Sözleşmesine Göre Özellikli Veri Kategorileri
Sözleşmenin özellikli veri kategorileri başlıklı 6. maddesinde “iç hukukta uygun güvenceler sağlandığı takdirdeözellikli verilerin otomatik işleme tabi tutulabileceği belirtilir.

KVK Kanun Tasarısında Özel Niteliği Olan Kişisel Veriler
Tasarının özel niteliği olan kişisel veriler başlıklı 7. maddesinin ilk fıkrasında “işlenemeyecek” özel nitelikli kişisel veriler sıralanır; 2. fıkrasında ise “gizliliğin korunmasını sağlayacak yeterli önlemlerin alınması şartıylaişlenmesinin mümkün olduğu haller sıralanır. Fıkranın ilk bendinde bu tür veriler için -mümkün olan durumlarda- ilgili kişinin yazılı rızasının alınması gerektiği vurgulanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder